Ruoka ja terveys

Ruoka on yksi tärkeimpiä terveyteen vaikuttavia tekijöitä ja moni ihminen saattaa voida huonosti pelkästään sopimattoman ruoan vuoksi. Ruoka mielletään myös hyvin henkilökohtaiseksi asiaksi, ja toisaalta se samalla yhdistää kaikkia maailman ihmisiä. Jokainen tarvitsee ravintoa elääkseen, mutta harva ihminen syö täysin samanlaista ruokaa muiden kanssa.

Ruoka vaikuttaa terveyteemme monin tavoin. Se sisältää ihmisen tarvitsemia ravintoaineita ja energiaa, mutta toisaalta se voi sisältää ainesosia, jotka aiheuttavat tietyille ihmisille allergioita, jonka lisäksi epäterveellisten rasvojen saanti aiheuttaa runsaasti ongelmia erityisesti länsimaissa.

Mitä ihminen tarvitsee?

Ihmiset tarvitsevat tietyn määrän ravintoaineita ja energiaa ruoasta päivittäin ylläpitääkseen elintoimintojaan. Mikäli tämä määrä ei täyty, puhutaan puutostilasta. Tämän lisäksi on olemassa suositusannokset, joiden tulisi täyttyä, kun ihminen syö tietynlaista ruokaa. Suositukset perustuvat ihmisen sukupuoleen, painoon ja ikään. Yksilöllisissä tarpeissa esintyy kuitenkin todella runsaasti vaihtelua ja esimerkiksi fyysisesti aktiivinen ihminen voi tarvita huomattavasti enemmän tiettyjä ravintoaineita kuin vähän liikkuva.

Ihmisen tarkan ravitsemustason voi määrittää oikeastaan vain laboratoriokokeiden avulla, jossa mitataan tiettyjen ravintoaineiden pitoisuudet verestä. Kuitenkin useiden vitamiinien, tai hivenaineiden puutokset näkyvät pidemmän päälle myös ulkoisina oireina ja väsymyksenä. Esimerkiksi B-ryhmän vitamiinien puute heijastuu helposti iho-oireina ja raudan puute väsymyksenä ja apaattisuutena. Erityisesti pohjoisilla alueilla, kuten Suomessa kärsitään myös helposti D-vitamiinin puutteesta, sillä auringon saanti on kohtuullisen vähäistä osan vuodesta.

Yleisesti ravitsemustieteellisestä näkökulmasta on arvioitu, että terveellisesti syövä ihminen ei tarvitse lisäravinteita, mikäli hän kiinnittää huomiota omaan ruokavalioonsa. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin erikoisruokavaliota noudattavat ihmiset, jotka saattavat jonkin ruoka-aineen poisjättämisen myötä kärsiä puutostilasta.

Prosessoidut ruoat jopa terveysriski

Ruokakulttuuri suosii nykyään prosessoitua ruokaa ja runsaasti nopeita hiilihydraatteja, mikä on johtanut ravitsemustilojen muutokseen. Erityisesti kasvisten syönti on vähentynyt. Kasvikset sisältävät runsaasti kuituja ja erilaisia ravintoaineita, kuten vitamiineja ja hivenaineita, jotka ovat ihmiselle elintärkeitä.

Prosessoidut ruoat puolestaan sisältävät usein ylimäärin energiaa, sokeria tai suolaa, joiden liikasaanti on erityisesti viime vuosikymmenien aikana muodostunut merkittäväksi terveysongelmaksi. Liiallinen suolan määrä nostaa verenpainetaudin riskiä ja liiallinen energia ja sokeri puolestaan voi johtaa lihomiseen ja insuliinitasojen nousuun. Prosessoitujen ruokien ravintosisältöön tulisikin kiinnitää huomiota, jos niitä aikoo syödä.