Yleinen terveys ja hyvinvointi on monen asian summa. Siihen lasketaan kuuluvaksi niin henkinen kuin fyysinenkin hyvinvointi. Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä siihen, kuinka omaa yleisterveyttään voi ylläpitää mahdollisimman tehokkaasti, ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota omassa terveydessään, jotta pysyisi jatkossakin terveenä ja hyvinvoivana.
Hyvä hygienia suojaa infektioilta
Infektiot ovat tilanteita, joissa elimistöön pääsee jokin vieras patogeeni, eli tautia aiheuttava mikrobi, joka ei sinne kuulu. Infektion seurauksena elimistö pyrkii pääsemään tästä patogeenistä eroon ja aiheuttaa tulehdusreaktion eli inflammaation. Tällöin ilmenevät esimerkiksi tyypiliiset oireet flunssassa, johon kuuluu särky, tukkoisuus ja väsymys. Kyse on siis elimistön puolustusreaktiosta.
Ensimmäisenä infektioiden torjuntakeinona on hyvä hygienia, joka onkin ajatuksena varsin yksinkertainen. Mitä enemmän mikrobeja pyritään torujmaan ulkoa käsin, sitä vähemmän niitä päsee elimistöön. Tähän perustuu esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten jatkuva käsidesin käyttö. He pyrkivät hyvällä käsihygienialla eliminoimaan haitallisten mikrobien määrää omissa käsissään ja suojaavat näin itseään ja muita ympärillään. Estääkseen itseään sairastumasta erilaisiin infektoihin on siis tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta omassa ympäristössään.
Stressi laskee vastustuskykyä
Pitkäaikainen stressi on haitallista elimistölle. Siinä lyhytaikaiseksi tarkoitettu elimistön valmiustila kroonistuu ja elimistö käy jatkuvasti ylikierroksilla ollen valmis joko taistelemaan tai pakenemaan. Stressaantuntu ihminen saattaa aluksi kokea olonsa jopa yliluonnollisen pirteäksi. Unen tarve vähenee ja virtaa tuntuu riittävän. Pikkuhiljaa elimistö alkaa kuitenkin luisua säästöliekille ja se muun muassa pilkkoo tarpeellisia proteiineja pitääkseen yllä stressitilaa. Tästä seuraa laihtuminen ja yleiskunnon heikkeneminen. Stressin vähentäminen eri keinoin onkin yksi tärkeimpiä yleisterveyden ylläpitokeinoja.
Liikkumattomuus on nykyajan vitsaus
Ihminen on luotu liikkumaan. Esi-isämme viettivät päivässä useita tunteja joko eri taovin puuhastellen tai kävellen. Valitettavasti nykyajan elämäntyyli suosii pitkälti liikkumattomuutta, josta kertyy monenlaisia ongelmia.
Säännöllisellä liikunnalla voi ehkäistä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, kuten lihasjumeja ja selkäkipuja. Lisäksi liikunta nostaa vastustuskykyä, pitää aineenvaihdunnan virkeänä ja vähentää stressiä. Se vapauttaa elimistössä myös endorfiineja, jotka lisäävät merkittävästi hyvän olon tunnetta. Liikunnalla on usein myös mahdollista parantaa omaa unenlaatua, kunhan liikkumista ei ajoita juuri ennen nukkumaan menoa.